2005-06-29

Socialbidrag för att åka till Skara Sommarland

I dagens aftonbladet.se hittar vi följande:

BOXHOLM. En familj i Boxholm ska få 1400 kronor av Boxholms kommun för att resa till Skara sommarland, enligt en dom i länsrätten. Det var en mamma till två tonårsbarn som hänvisade till sin dåliga ekonomi och begärde socialbidrag för resan.
Enligt begäran skulle det bli familjens enda utflykt i sommar och kvinnan ville ge barnen något att se fram emot. Kommunen avslog begäran med motiveringen att en semesterresa varje år inte krävs för den "skäliga" levnadsstandard som socialtjänstlagen ger rätt till. Kvinnan överklagade och fick nu rätt i länsrätten.


Och nu tror den som känner mig att jag ska komma med en lång klagosång över detta, men se det tänker jag inte göra!

Anledningen till att jag kommenterar den här historien är att den berörde mig lite mer än så. Och att saker och ting ställs lite på sin spets. Antag att "tonåringarnas" alla kompisar ska åka bort på semester, och mamman har inte råd att ta med sina barn någonstans. Mamman skäms över detta och mår dåligt, och barnen är inte så frejdiga de heller.

Så kommer då socialen och pyntar dessa ynka 1400 för resan. Det kanske är en briljant samhällsekonomisk investering, vem vet?

Å andra sidan, antag att det finns en annan ensamstående mamma med två tonårsbarn som snålat hela våren för att ha råd med en likadan resa. Och att den första mamman spenderade pengarna på cigaretter och öl istället. Då faller det sig inte lika rosenskimrande längre.

Slutsatsen är att det går att använda samma historia för att ta hem billiga poänger oavsett vilken åsikt man har och billiga poänger bör man inte syssla med.

Därför har jag två frågor;

1. Varför överhuvudtaget publicera telegrammet?
2. Vad sysslar pappan med?

1 kommentar:

Daniel Olsson sa...

Utmärkt inlägg, Fredrik!
Din inlägg blev mer aktuellt av fallet i Malmö.