2005-06-09

Köpa hus, del 1

Har du någon gång köpt ett hus? Du vet, sprungit på visningar, gått till banken, fått bolån, åsådär? I så fall är det troligt att det någonstans svischade förbi någonting som någon kallade "stämpelavgift" eller möjligen "stämpelskatt". De kan ha kallat det "pantbrev" eller kanske "pantbrevsavgift" också.

Eftersom huset du köpte säkert kostade minst en halv miljon och kanske upp till flera miljoner, så reflekterade du inte närmare över denna stämpelskatt på ett antal tiotusen kronor, eller vad det nu kan ha varit. Det bör ha legat i den häraden. För du satt ju med din äkta hälft, med ert första barn och ett andra på väg och det var liksom inte riktigt läge att börja gräva i detaljer som man inte verkade behöva bry sig om.

Grunnade du någon gång över vem som fick de pengarna? Om inte, gör det nu. Fundera sedan också över vad denne (vem det nu var) hade gjort för att göra sig förtjänt av dem. Försök svara vettigt på det.

Frågor, frågor. Men visst vill du redan nu läsa "Köpa hus, del 2"? Bra, återvänd om några dagar till Kvarnstenen så ska jag berätta en saga som började redan på 1600-talet.

Inga kommentarer: