2005-06-10

"Hockeyskandalen"

Även den andra förundersökningen mot Huselius, Tallinder och Lilja lades ned eftersom brott ej kunde styrkas.

Det där är juristsvenska och betyder, i dessa sammanhang, exakt samma sak som att, enligt all information som finns tillgänglig i fallet, inget brott har begåtts. Det betyder INTE "vi vet att de gjorde det, dom asen, men vi kan inte sätta dit dem för det på grund av någon liten struntdetalj", som många vill ha det till.

Jag har hela tiden ansett att det var helt fel att spelarna fick sparken från sina klubbar och från landslaget. Helt uppåt väggarna. Jag ställer inte upp på snacket om att hockeyspelare ska vara förebilder (annat än för personer som vill bli bra på att spela ishockey förstås).

Det jag TROR är att kvinnan ifråga ägnade sig åt något som hon dagen efter ångrade och anmälde. Med tanke på det mediala intresset får man anta att åklagare var ganska noggranna när de undersökte om det gick att bevisa att ett brott ägt rum, vilket det alltså inte gjorde. Andra gången heller.

Det finns personer som har all rätt att vara utomordentligt upprörda, och det är spelarnas fruar/flickvänner. Hade exempelvis Kristian Huselius fru bett honom dra dit pepparn växer så hade jag inte tyckt att det var konstigt.

Men det som i praktiken blev yrkesförbud och landsförvisning, det är DET som är skandalen!

3 kommentarer:

Loyce sa...

Het potatis det här. Tycker man kan skönja tre skilda problem som i den här historien blandats ihop till en enda salig, sorglig röra.

1. Allmän moral.
Här är vi ense - om folk vill ha gruppsex får de ha det. Vi kan naturligtvis inte säga upp folk från sina jobb för att de har erkänt att de haft sex med mer än en person vid något tillfälle.

Det är däremot synnerligen omoraliskt att bedra sin fru, oavsett om man gör det med en eller flera personer. Men även detta har jag svårt att se som ett skäl för uppsägning från något annat jobb än det som äkta man.

2. Lagens långa arm
Även här är vi ense - våldtäktsanklagelser ska förstås alltid tas på allvar och utredas, men när undersökningen läggs ner är man fri från misstankar om brott och naturligtvis inte ens pyttelite skyldig i lagens ögon.

3. Landslagströjan
Här kommer punkten där vi däremot är oense. Jag anser att man har ett ansvar när man deltager i landslaget som sträcker sig utöver de minuterna som man är på planen under match.

Naturligtvis ingår i detta ansvar en respekt för att man är förebild för en massa hockeytokiga ungdomar, men i grunden mest en massa praktiska regler. Man bör under tiden med landslaget t ex ansvara för att sova ordentligt, vilket förmodligen är svårt om man har gruppsex om nätterna. Vidare bör man efter en sen hemkomst från en match ladda om batterierna efter bästa förmåga, vilket aldrig uppnås genom att gå på krogen, oavsett hur lite man dricker.

Den ansvarige för ett lag under samling får mycket väl bänka en spelare för att han eller hon har varit ute och svirat istället för att vila. Det tycker jag är självklart.

Fredrik Persson sa...

Hm... men i flera år, och dessutom få sparken från sitt jobb och i princip landsförvisad, det är väl lite mycket för att ha sovit för lite inför en match en gång?

Fredrik Persson sa...

Men du har rätt i att olika frågor blandas väl friskt!