2005-06-28

Ring gratis över hela världen med din mobil

Urrrk... vilken äcklig titel det där blev. Men det får gå.

Ett företag i Norge, IPDRUM, har berättat att de ska lansera en kabel (med tillhörande mjukvara) för att koppla mobiltelefonen till en PC så att mobilen ska kunna komminucera med programmet Skype. Tanken är att man ska kunna använda mobilen som handenhet till Skype.

Då kan man fundera över följande; om man själv äger TVÅ telefoner, och använder exempelvis Comviq Compis där man kan ringa gratis till varandra, då kan man låta den ena ligga vid datorn jämt, och när man är på resande fot så ringer man hem först, och sedan ut igen via Skype. Då blir det gratis att ringa till alla Skype-användare, och till alla fasta telefoner kostar det som ett lokalsamtal. Till andra mobiler betalar man Skypes mobiltaxa.

Jag inser att det är bökigt och kanske inte fungerar så bra. Faktum är att det inte fungerar alls ännu, eftersom produkten från IPDrum inte är lanserad, men det är ett bra exempel på att den traditionella debiteringsmodellen med minutkostnad är på väg att försvinna antingen telefonoperatörerna vill eller inte.

Update: Det verkar finnas ett företag som redan tillverkar en sån här produkt: http://xcelis.com/

Inga kommentarer: