2007-12-13

Loanland, ett svenskt prosper.com

I USA har det sedan januari 2006 funnits en sak som heter Prosper. Det är en sajt där man kan låna eller låna ut pengar, genom ett auktionsförfarande där långivare får bjuda under varandra avseende ränta på lån som låntagare önskar ta.

Ett mycket snarlikt koncept har nu lanserats i Sverige:


Företaget ger ett seriöst intryckt. Det finns en styrelse med icke oansenliga meriter, där bland annat Peter Settman(!) ingår. (Lugn, de är inte före detta TV-clowner allesammans.)

I korthet går det alltså till såhär; vill du låna pengar? Anmäl dig på sajten och lägg upp en auktion där du anger maxränta och lånebelopp. Vill du låna ut pengar? Anmäl dig på sajten och leta upp en låntagare som du kan tänka dig att låna ut pengar till, och lägg ett bud på hans auktion.

I skrivande stund finns det, om jag ser rätt, endast två aktiva auktioner. Men det kanske tar sig?

Loanland sköter all administration, inklusive inkassofrågor.

Jag tycker att det här konceptet är ganska spännande. Det ska bli kul att se hur det utvecklas, eventuellt tänker jag själv gå in som långivare. Visserligen är Loanlands avgifter lite saftiga, jag hoppas att de får konkurrens snart.

Eftersom konceptet redan funnits i USA i nästan två år, så finns det gott om erfarenheter att ta del av. Här är ett par startpunkter:

Choosing the right borrower on Prosper.com
Our Updated Prosper Strategy & Four Loans We're Considering Bidding On
Prosper.com creates person-to-person loan site, but can it work?

Uppdatering: Jag ser nu att tradera.se länkar till loanland.se i alla sina auktioner. Det kan nog ge ganska bra exponering. Antalet låntagare kommer nog att öka framöver, Loanland har ju bara varit igång i knappt en vecka.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag var inne och kikade på Loanland och nu verkar det snurra på riktigt ordentligt.

Anonym sa...

Kollade för första gången på Loanland, och de som tjänar bäst med pengar på detta är ju just Loanland.

De flesta verkar inte förstå att kostnaderna äter upp den vinst de gör.

T ex har jag sett flera som gladeligen lånar ut 250:- i en månad till 40 % ränta.

Det blir hela 8,33 i ränta, men kostnaden för det hela är minst 30:-, dvs det kostar mer än man får i ränta!!!

Jag tycker det borde läggas upp varningstext för de som tänkt låna ut små belopp på kort tid, att det är en ren förlust, fast då skulle ju Loanland inte tjäna lite mycket pengar.

Så alla ni som inte kan räkna med ränta, skippa denna sida - ni kommer inte att bl i rika på att häjlpa någon annan. Risken är snarare att ni kan förlora pengar.

Fredrik Persson sa...

Hej "Anonym"!

Loanland HAR lagt upp en "varningstext". Numera ser du direkt, när du lägger ett bud, hur mycket du kommer att tjäna efter avgifter. Om du lägger ett bud med för låg ränta så kan du, innan du lägger budet, se att du kommer att gå back.

På så sätt slipper man förlustaffärer för även om man inte orkar räkna själv.