2007-12-19

Bokrecension: "The 4-Hour Workweek"

Jag har nyligen läst "The 4-Hour Workweek" av Timothy Ferris, och tänkte dela med mig av mina tankar kring den boken.



Bokens baksidestext lyder:

"Forget the old concept of retirement and the rest of the deferred-life plan - there is no need to wait and every reason not to. Whether your dream is escaping the rat-race, experiencing high-end world travel, earning a monthly five figure income with zero management, or just living more and working less, this book is the blueprint"

Ja, det där låter ju ganska blaskigt förstås. Men vi tar det från början!

Bokens budskap är att man inte ska arbeta stenhårt under en lång period för att sedan gå i självfinansierad heltidspension. Detta kallar han "deferred-life", ungefär "uppskjutet liv". Det gäller att leva hela tiden, säger Ferris och det är svårt att säga emot det.

Temat i boken är följande; se till att inrätta din tillvaro så att du är helt mobil. Det betyder, för en vanlig kontorsanställd, att man ska försöka övertala sin chef om att man ska få jobba hemifrån och bara titta in på kontoret då och då. Ferris presenterar en strategi för hur det ska gå till.

För den som driver eget företag gäller det att fixa allting i driften så att man i princip aldrig behöver vara närvarande personligen.

När detta är gjort, är meningen att man ska bli vagabond. Ferris verkar finna den högsta lyckan i att resa jorden runt och sysselsätta sig med diverse aktiviteter. Exempelvis kampsport i Kina och tävlingstango i Argentina.

Så långt låter det förstås bara barnsligt. Vissa jobb kanske kan göras på distans, men hur ska en sjuksköterska, lastbilschaffis eller butiksanställd kunna jobba hemifrån?

Men det finns en hel del goda tankar, små guldkorn till och med, längs vägen. Till exempel så funderar Ferris mycket över vad man sysselsätter sig med bara för att vara sysselsatt. Ett kontorsarbete, till exempel, förutsätter inte bara att man presterar resultat, utan även att man ser sysselsatt ut. Alla som jobbat på kontor vet att snacket snabbt sprider sig om det slösurfas för mycket på jobbet. Men inte bara i arbetslivet utan även i privatlivet fylls tid och rum med skräp som vi kanske inte alls vill ha där, men som verkar omöjligt att få bort.

Där talar Ferris mycket om hur man ska fejsa sina demoner och rensa ut röran i sin tillvaro. Inte genom att bli hippie i Amsterdam, utan genom mindre drastiska metoder.

En icke oansenlig del av boken ägnas också åt hur man blir mindre störd och avbruten av allting. Ferris rekommenderar till exempel indiska assitenter (genom tjänster som Your Man In India) och att man slår på autosvar i sitt mailprogram där man upplyser om att man bara läser mail en gång i veckan.

Ferris gödslar naturligtvis med anekdoter ur sin egen, minst sagt krokiga, karriär. Och allt detta är ganska rolig läsning!

Köpa eller inte köpa? Om man bortser från de mer utspejsade passagerna så är detta en mycket späckad bok. I linje med Ferris filosofi om att komma till saken och inte slösa tid på oväsentligheter, är det hög informationstäthet per ord. Jag tror att boken behöver ett par genomläsningar om man verkligen avser att ta den till sig. Den som seriöst avser att automatisera sin inkomst och köra backpacker-livet kan förmodligen hitta väldigt mycket matnyttigt här. Men även den som bara funderar över tillvaron där man inte hinner annat än jobba-sova-äta kan få sig en hel del till livs. Tim Ferris har även en websida helt dedikerad till boken. Det är förstås ett bra ställe att kolla på innan man beställer.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för din recension, tim ferriss verkar också vara en snål person som alltid ska ha allting nästintill gratis, det bygger ju på att någon annan får jobba för han, fast iofs. så kan man ju utnyttja en indier för att göra ens skitjobb så man får tid över.. smart.

Fredrik Persson sa...

Vågar jag ana mig till en viss ironi, eller möjligen bitterhet i denna anonyma kommentar?

Anonym sa...

Hej!

Bra recension! Jag har inte läst hela boken än (ca. 3/4), men den är helt klart intressant. Det finns, som du skrev, mycket matnyttigt att ta till sig från boken. Men det märks tydligt att den är skriven främst för amerikaner. Jag märker hela tiden att jag måste försöka omvandla de beskrivna situationerna till hur det ser ut i Sverige. Jag tror att gemene man i Sverige har det betydligt bättre än en amerikan. T.ex. våra lagstadgade fem veckors semester. Där verkar det som om man ska vara glad om man får två.

Hursomhelst så har jag bara lånat boken av en vän, men tänker ändå köpa den. Detta eftersom jag också anser att man bör läsa den minst två gånger innan man helt kan greppa den. Omgång två tänker jag prova en del av hans tips för att se hur det fungerar hos oss.

Mvh

Kristian Martti

Unknown sa...

Dear Fredrik,

I have been living in Sweden for more than a year now and have been on track with the 4hww for more than 6 months. I am wondering though, if there are any interest groups within Sweden so that I can join some like-minded people.

Fredrik Persson sa...

Farid,

I have not heard of any interest groups of this kind.