2005-08-23

Transporter

Bilar är dyra. Det vet de flesta, men få har räknat ut exakt hur dyra de är. En av de få är jag.

Min bil kostar 257:-/dygn.

Detta är inklusive allt; värdeminskning, bensin (och etanol! :) ), parkering, ränta på billån och så vidare.

Just bensinpriset har jag skrivit om tidigare i samband med mina etanolexperiment. Dessa går för övrigt bra, och senast igår kollade min bilmekaniker igenom bilen i samband med en vanlig service och kunde konstatera att allt var som det skulle, inte minst avgasvärdena.

Hur som helst funderar man över bilalternativ. Det finns ett par olika...

Mopedbilar är kul. Mopedbilar är numera inte trehjuliga Amica (bild ovan) eller Norsjö Shopper. Om jag säger "Amica" så tänker inte du "brudmagnet", kan man säga. Nej, nu för tiden ser mopedbilar ut som vilken småbil som helst. De kostar som en vanlig bil också, tyvärr, men eftersom de drar väldigt lite bränsle (cirka 0,2 liter diesel/mil) så blir de billiga i drift. De är rätt snygga också, titta bara:Elbilar finns också. Problemet med dem är att de ska laddas i princip varje natt och att de inte går att köra speciellt långt på en laddning. Tio mil verkar vara en övre gräns. Som framåtillbakatilljobbetbil känns elbilen dock i det närmaste perfekt. Renault Clio Electrique verkar vara populär bland entusiasterna och räknat i el så förbrukar en elbil ungefär 1:-/mil! Det är mycket bra.


Elcyklar är ett exotiskt alternativ! En elcykel har en elektrisk hjälpmotor på ungefär en tredjedels hästkraft som hjälper till att driva cykeln när man trampar. Problemet med att cykla till jobbet är ju att man är tvungen att duscha när man kommer fram. Jag tror att en elcykel råder bot på det. Att cykeln är en cykel och inte en moped är viktigt, eftersom det därmed inte finns några krav på skatt eller försäkring på densamma.

Om man dessutom kombinerar sin elcykel med en praktisk cykelkärra, så kan man storhandla på Willys utan problem. En ny elcykel kostar runt 10.000:- och en cykelkärra runt 3000:-. Man kan hitta båda på blocket.se för ugnefär hälften. Dessvärre måste man nog ta in kostnaden för ett regnställ i kalkylen, speciellt om man bor i Borås. (Har man tur hittar man cykelkärror med hundar i.)

Det var dagens fundering, det. Avslutningsvis kan man väl säga att jag inser att jag blivit oerhört förslöad de senaste 5-6 åren, jämfört med tidigare då jag minsann ALLTID cyklade vart jag än skulle. På riktigt, riktigt risiga cyklar dessutom.

Inga kommentarer: