2006-05-05

Varför guld?

Dagens fundering är följande: varför anses vissa mineraler och vissa stenar väldigt värdefulla? Till exempel guld och diamanter.

Här är ett mycket bra citat om just guld; "It gets dug out of the ground in Africa, or someplace. Then we melt it down, dig another hole, bury it again and pay people to stand around guarding it. It has no utility. Anyone watching from Mars would be scratching their head."

Gissningstävling! Vem sa det?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tillgång och efterfrångan? Guld och andra ädelmetaller är mycket sällsynta!

Guld används även i rel stor utsträckning inom elektronikindustrin. Platina är aktiva komponenten i de flesta bilkatalysatorer. etc

Citatet är kul dock :)

/ Messerschmit ;)

Fredrik Persson sa...

Warren Buffet är helt korrekt svarat.

Men innan det fanns elektronik då? Guld har ju varit värdefullt i tusentals år, det är inte förrän de senaste tvåhundra åren (eller så) vi kunnat använda det på riktigt.

Jag förstår att tillgången är liten, men efterfrågan? Varför har det i alla tider funnits efterfrågan på något som inte kan användas till något vettigt? (Om vi bortser från de senaste århundradenas elektronikbehov då.)

Anonym sa...

Varning, Icke PK.

Varför har det alltid funnits efterfrågan på snygga brudar/fruar?
Det går ju lika bra att "tillverka" barn med de "fula"?

Status. Jag har något du inte har. Jag har så mycket makt/pengar att jag kan "elda med det"...

/ Messerschmit

Anonym sa...

Guld förr var lämpligt att använda som pengar när byteshandeln var döende och ingen riktigt skulle lita på ett papper (som var ack så lätt att förfalska eller förstöra).
Det var inte bara sällsynt utan hade unika egenskaper som gjorde det svårt (omöjligt) att förfalska.

Praktiska skäl.

Däremot de som gömde undan guld/diamanter för att vara rika efter katastrofen tror jag tänkte bakvänt. Tror inte att bara för att det varit värdefullt att det alltid kommer vara det.