2005-12-09

Socialdemokratisk minister gör fantastiska konster

Detta handlar om Sven-Erik Österberg (s), Kommun- och finansmarknadsminister.

När en statlig chef (till exempel en landshövding) tillsätts, så ska enligt lagen en "kravprofil" upprättas. Någon ska alltså skriva ned vad man måste kunna för att få bli chef, kanske landshövding, och sedan ska man se om man kan hitta någon som stämmer in på den beskrivningen.

Nå, enligt "Dokument Inifrån" så är det lite så och så med den saken. En sådan här kravprofil ska vara en offentlig handling, så det borde ju gå att få titta på en, om så bara för att se lite hur de kan se ut, det kan ju vara roligt.

Men det lite knivigt med det. I repotaget (länk nedan) frågar reportern vår Kommun- och Finansmarknadsminister Sven-Erik Österberg, om han kan få titta på en sådan kravprofil. Vilken som helst.

Njae, tycker Österberg, sådana kravprofiler har vi kommit överens om att inte upprätta. Lite oklart varför, Österberg svävar på målet. Jag tror att han menar att visa högprofiljobb, vilket ju landshövdningsjobb får anses vara, kan bli väldigt diskuterade om diskussionen om vem som ska få jobbet ska vara så till den grad offentlig. Vilket tydligen inte är bra, jag förstår inte riktigt varför men okeeeeej...

Nu är det ju dock så att i kravprofilen står det inget om vem som eventuellt är påtänkt för jobbet, bara vad, tja, liksom vad kraven är. DET kan ju inte vara så herrans känsligt, eller? Om man söker en ny chef för tullverket så kan det vara bra om den chefen vet något om att smuggla sprit. Ni förstår andemeningen.

Och därmed når vi liksom denna korta skrifts själva kröning, nämligen Österbergs svar på invändningen att man faktiskt kan skriva kravprofiler eftersom det inte alls står något känsligt i dem. Ansträng er lite för att läsa det här, det är talspråk i skrift och sådant är emellanåt svårt att läsa men man ser väldigt väl hur lite som faktiskt sägs:

"Jaaaa i och för sig, liksom, om du tittar liksom ensidigt så men... men duhhh... när vi rät... upprättar det här då kravspecreservation... (sic!) så utgår ju det ifrån också då vad man behöver och VARFÖR man behöver dom här spencila (sic!!) delarna... och då är det klart att då är man också inne... inne... på det för här har vi ett ganska BRETT så att säga... del i det här... annars så hamnar man i det här du säger... bara vilka kvalifikationer du söker på ganska del och... det är inte tillfyllest som vi ska ha en bra beredning i regerings--hhuuuhuhhaahhhhhuuu-kansliet utan i så fall måste vi komplettera det med andra saker vid sidan om i varje fall... (här drar Österberg in lite snor i näsan på en inandning) ... så jag tycker inte man tjänar inte mycket på det där."

Jadu. Vad ska jag säga?

Det otäckaste är nog att människan på fullt allvar insinuerar att om man ska göra som det faktiskt STÅR I LAGEN, så måste man "komplettera med andra saker vid sidan om i varje fall".

Titta själva på mästerverket, här:

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=2222

Själva stuntet kommer 12 minuter och 30 sekunder in i programmet.

1 kommentar:

Humle och Dumle sa...

Verkar som om vi fått ännu en politiker som är tillsatt pga sin kompetens och inte för sina kontakter inom rörelsen! Grejen är den att man knappast blir förvånad längre, och ännu mera tragiskt att man knappast räknar med att dessa missförhållanden skall åtgärdas. Det känns ibland som om träsket är bottenlöst.