2011-03-18

Borde inte Blockets dagar vara räknade?

Köp & Sälj-annonsering på nätet är en bra idé. Det har alltid funnits ett intresse av för privatpersoner att köpa och sälja begagnat, och att annonsera någonstans är då nödvändigt, förstås.

Blocket.se har sedan länge varit den absolut dominerande aktören i Sverige på den marknaden. Till skillnad från många andra nätbaserade företag tar man faktiskt betalt för sina tjänster. Och lyckas med det. Något som är vansinnigt svårt när kulturen på nätet är sådan att man näst intill tar för givet att en tjänst ska vara gratis, i alla fall i ett grundläggande utförande.

Hur kan då blocket.se fortsätta att lyckas med det konststycket, trots att det finns massvis med aktörer som erbjuder samma tjänst helt gratis? Naturligtvis tack vare sin storlek. Blocket har flest besökare och därmed har man störst chans att få bra betalt för sin vara. Men kan det hålla hur länge som helst? Jag tror inte det. Det är ett koncept som borde erodera bort mot gratis-utförande förr eller senare.

Förhoppningsvis förr!

Jag själv använde Eniro senast jag annonserade ut saker, men det valet är en smaksak. Såg nyss att annonserna där "syndikerades" ut till MSN-portalen dessutom. Här finns ju möjligheter att slå blocket på alla sätt, tycker jag. För det första borde det att gå att göra annons-syndikering på ett snyggt sätt. Råmaterialet kommer ju in gratis; användarna tillhandahåller annonser. Dessa förpackas och distribueras på höjden och längden. Man kan exempelvis klassificera dem geografiskt om det är saker som sällan skickas med post, eller tvärtom, tillhandahålla smidiga transportlösningar, enkla sätt att fotografera sina objekt (varför kan man inte ta en bild med sin webkamera direkt i formuläret när man lägger in sin annons??) och så vidare.

Själv tycker jag att det finns stora möjligheter.

1 kommentar:

Robin sa...

Göte!
Jag saknar dina insiktsfulla inlägg i sammhällsdebatten!
:)
/Robin