2008-01-05

Bokrecension: The Bogleheads' Guide to Investing

Kvarnstenen är tillbaka efter juluppehållet med en recension av den bok som lästes under julhelgen; "The Bogleheads' Guide to Investing".



Boken är en handbok i investering för privatpersoner. Det här är ingen "get rich quick"-bok. (Sådana kommer ni nog aldrig att få läsa recensioner av här...)

Det första som kräver en förklaring är förmodligen titeln; "Bogleheads", vad är det? Begreppet "Bogleheads" kommer från namnet på personen John C. "Jack" Bogle, grundare av världens största (tror jag) fondbolag, Vanguard. Jack Bogle insåg att de flesta fonder i världen har mycket svårt att slå index över lång tid, så en fond som bara följer index, en "indexfond", borde vara ett ypperligt alternativ för många på grund av de låga avgifter man kan hålla om man inte sysslar med att aktivt förvalta fonden utan bara viktar den så att den går precis som index.

Det finns sådana fonder i Sverige också, till exempel Moderna Fonder Sverige Topp 30 och Handelsbanken Aktiefond Index.

"Bogleheads" är folk som tycker att Jack Bogle är det bästa som hänt sedan skivat bröd. Dessa personer har anammat Jack Bogles investeringsfilosofi och det är detta som beskrivs i boken.

Bokens inledning handlar om de vanliga standardråd som man hittar överallt; slösa inte, lev inte på kredit och lån, spara regelbundet, börja tidigt. Detta är visdomsord som är lätta att förstå men som få följer. Fler tips som ges är att man ska bygga upp en buffert för oförutsedda utgifter och att man ska ha som princip att betala sig själv först. Det senare betyder att man ska sätta av pengar till sitt eget sparande innan man gör något annat med sin lön.

Allt detta är sunda råd som lägger grunden för en framtida förmögenhet, vilket jag håller med om!

Därefter följer en genomgång av investeringsinstrument som är helt centrerad för USA, vilket kanske inte är så konstigt. Tyvärr gör det mycket av informationen oanvändbar ur ett svenskt perspektiv. Det finns vissa goda råd, som att man kan inflationsskydda sig med obligationer.

I kapitel sju finns en höjdpunkt, då författarna slår hål flera myter. Det gäller hur vissa principer, som är bra att hålla sig till i övriga livet, inte är speciellt bra när det gäller investeringar. Bland dessa finns "listen to your gut" och "history repeats itself". Jag känner igen dessa resonemang från många diskussioner jag haft om investeringsstrategier. Man ska välja värdepapper som "känns bra" och köpa fondandelar i fonder som har en bra historisk värdeutveckling. Detta är ingen bra strategi. Boken förklarar varför. På sätt och vis genom sin hyllning till indexfonder, vilket återkommer på flera ställen.

Kapitel åtta handlar om asset allocation, alltså tillgångsallokering på svenska. Jag tycker att det är mycket bra att ha ett kapitel om det, för det är en sak som många förbiser. Det är betydligt viktigare att göra en bra tillgångsallokering än att lägga massa tid på att välja fonder. Men det är ändå det senare som folk i allmänhet sysslar med. Om de ens känner till begreppet tillgångsallokering.

Dessutom förklaras begrepp som Modern Portfolio Theory, vilket möjligen är lite hårigt att ta sig igenom, men icke desto mindre helt och hållet grundläggande för en framgångsrik investerarkarriär. Detta tema återkommer i kapitel tolv under rubriken Diversification.

Boken avslutas med lite mer filosofiska resonemang kring livet i stort, och hur investeringar och kapitalförvaltning är en del av detta.

Det som kan sägas ligga boken till last är att den är fokuserad på USA och hur en amerikan kan förvalta sitt kapital, framförallt vilka skatteregler man då har att hålla sig efter. Dessa är annorlunda jämfört med Sverige.

Men trots det så vill jag varmt rekommendera denna bok. Det ord som bäst beskriver boken är "sund", och trots det är den mycket lättläst. Den håller samma linje och resonemang som min husbibel, "A Random Walk Down Wall Street", vilken dock är betydligt tyngre att ta sig igenom.

För den som sällan eller aldrig funderat över investeringar, är denna bok en aha-upplevelse på många plan. För den som redan har det mesta "på plats", finns fortfarande en hel del goda tips att ta till sig.

Det finns även en referenslista över litteratur och webbplatser som författarna rekommenderar.

Kort sagt, boken är väl värd sitt pris. Köprekommendation!

Läs Kvarnstenens tidigare bokrecensioner

2007-12-19: The 4-Hour Workweek

1 kommentar:

Marcus sa...

Det lät som en bra och intressant bok! Blir nog till att läsa. Tack för tipset! :)