2006-10-19

Nu börjar nödslakten

Enligt SvD förlorar "Centrum Mot Rasism" (CMR) sitt statliga stöd idag. Inte en dag för tidigt. Främlingsfientlighet har aldrig, kommer aldrig, att framgångsrikt bekämpas med statliga propagandakampanjer och att stoppa en glassfabrikant från att sälja en glass som heter "Nogger Black".

Förhoppningsvis läggs skiten ned.

Det är min fasta övertygelse att främlingsfientlighet bekämpas i fikarummet. Och nu får ni försöka se "fikarummet" som en metafor för något större. Överallt där individer med olika bakgrund frivilligt kommer samman för att gemensamt utföra något som man alla har intresse i, där bekämpas främlingsfientlighet därför att där försvinner rädslan för det okända som främlingsfientlighet är ett uttryck för.

Det vill säga, ingen kommer automatiskt att älska alla finnar, araber, negrer, svenskar, danskar eller marsianer för att man jobbar ihop med dem. Men det som händer, när man lär känna varandra, är att man kan tycka bra om varandra ELLER illa om varandra för karaktärsdrag som faktiskt finns på riktigt, hos individer som existerar. Inte påhittad ondska hos en ansiktslös folkgrupp. För det är det ansiktslösa kollektivet av otäcka invandrare som vi vet väldigt lite om som gör att det vi kallar främlingsfientlighet gror.

Ytterligare ett exempel på att det är en dålig idé att klumpa ihop folk i kollektiv istället för att se till individer.

2 kommentarer:

Anonym sa...

rasist...

Fredrik Persson sa...

Det verkar som om en anonymous oneliner-snubbe hittat hit. Nåja, få ur dig dina aggressioner bara, om det känns bättre då.